2015. május 23., szombat

Az ingyen - MTI-ben nincs hír az ír népszavazásról - a Hírcentrum rádiós hírblokkjában sincs nyoma

A világ vezető hírügynökségeinél, hírtévéinél előkelő, ha nem épp a legfontosabb hírek közt szerepel az ír népszavazás. A szigetországban arról tartanak referendumot, hogy a saját nemükhöz vonzódóak is házasodhassanak. Igen, a mélyen vallásos, nagyon katolikus írek erről voksoltak. A szigetországban 22 évvel ezelőtt még bűncselekménynek számított, hogy két nő, vagy két férfi szereti egymást. Mára meg eljutottak odáig, hogy a házasságukról szavaz az ország.

És a nyilvánosságra hozott adatok szerint az igenek elsöprő többségben vannak. Az ottani miniszterelnök is az igenek mellett kampányolt. Enda Kenny azt bírta mondai, hogy nem kell attól félni, ha valaki a szerelemre és az egyenlőségre szavaz. Mennyire más ez a hozzáállás, mint a Magyar kormányfőé, aki a homofóbia elleni világnapon legszívesebben viccelődöt volna az azonos neműeken. A vezető hírügynökségek, hírtévék címoldalon, vezető hírként, vagy legalábbis kiemelt helyen foglalkoznak a referendummal. A mai híradózásomhoz gondoltam megnézem mit ír az állami hírügynökség. Az ingyenesen elérhető MTI-be lépve azonban semmit sem adott ki a népszavazásról. Többféle módon kerestem, de semmi.

Mint később, egy kollégától megtudtam, a külföldi hírügynökségek anyagaiból készülő tudósítások nem érhetőek el ingyenesen. /Ez valahol még érthető is, hiszen az MTI sem ingyen jut az AP, Reuters, stb anyagaihoz/. De a mezei fölhasználó honnan tudhatja azt: hol van és hol nincs az MTVA-nak tudósítója? Mert valóban, a honlapon szerepel, hogy csak azok a tudósítások ingyenesek, amelyeket saját forrásból, Magyar nyelven jelentet meg. Így meg csak az tűnik föl, hogy egy mindenhol szereplő hír az állami hírügynökség ingyenesen elérhető hírfolyamából hiányzik.

A Juventus rádión ugyanakkor az MTI Hírcentrum hírei hallhatóak, amelyeket az adó készen kap. Nos, az este 7-kor kezdődő blokkban sem volt egyetlen szó sem, hogy az írek népszavaznak. A csíksomlyói búcsúról, az ott nyilatkozó államfőről, meg a remek, sőt, szuper foglalkoztatottsági adatokról sikerült beszámolni. Pedig a Hírcentrum, gondolom én, a teljes hírmennyiségből meríthet.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése