2015. szeptember 12., szombat

A titkolt sajtáj - Orbán - Weber találkozó csak kiválogatottaknak

Orbán Viktor nem sűrűn elérhető a sajtó számára. Így egy kormányfői sajtótájékoztató mindig érdekes az újságíróknak, hiszen ott van a remény: hátha még kérdezni is lehet az ország vezetőjétől. Pénteken az Európai Néppárt frakcióvezetőjével találkozott Budapesten a miniszterelnök. És egy sajtótájékoztatót is tartottak az Országházban. Az eseményről azonban nem sokan tudhattak.

Manfred Weber és Orbán Viktor . Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A kormányfői stáb ugyanis szemezgetett a szerkesztőségek között. A magyar médiumok közül sem mindenkit hívtak meg, az RTL Klub is utólag értesült az eseményről, miután az állami hírügynökség megjelentette a tudósítást. De a nemzetközi sajtó sem járt jobban: egyeseket meghívtak, másokat nem. Az egyik kolléganő elmesélte: neki Manfred Weber stábjából szóltak, hogy lesz sajtáj. Amikor az akkreditációt, a parlamentbe való bejutást kezdte intézni, megdöbbenve tapasztalta, hogy az illetékesek azon csodálkoznak: ő ugyan honnan tud az eseményről, kitől értesült róla? Hiszen, Orbán sajtósai szerint, csak szűk körben akarták megtartani a tájékoztatót. A kezdés előtt volt, aki azt mondta neki a bejutott kollégák közül, hogy a szervezők külön fölhívták a figyelmüket: ne terjesszék, hogy lesz sajtáj.

Rém demokratikus, rém sajtóbarát. Főleg az, ahogyan Havasi Bertalan reagált az RTL Klubnak, miszerint senki sem maradt le semmiről, hiszen az állami média élőben közvetítette, sőt a kormany.hu is. Csak épp nem szóltak róla mindenkinek. A tájékoztatón pedig még kérdezni is lehetett párat. Igaz, gyorsan véget is vetettek neki, arra hivatkozva, hogy a Néppárt európai parlamenti frakcióvezetője siet.

Furcsa dolog ez a szerkesztőségek közti szemezgetés. Túl sok értelme nincs, maximum az, ha erőfitogtatásnak szánták. És ez annyira megmutatja, hogyan is működik 2015-ben Magyarország, a hatalom: a kiváltságosok kiválasztanak.

Újra lehet aggódni a sajtószabadságért. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése