2015. október 29., csütörtök

A nagykövet karikás ostorral odacsap

Alaposan belecsapott a lecsóba az amerikai nagykövet: Colleen Bell a Corvinus egyetemen mondott beszédében nem kímélte Magyarországot, bírált, kritizált. Amióta megérkezett Budapestre, inkább mosolygós oldalát mutatta, az André Goodfriend ügyvivő idején fagyossá vált hangulat felengedni látszott. Bár néhány napja a szemfülesek akár figyelmeztető jelet is láthattak volna abban, hogy a Hortobágyon Bell nagykövet karikás ostorral csattogtat.

Forrás: origo.hu / MTI, Czeglédi Zsolt
A Corvinuson is odasózott néhányat. Minderre a külügyminiszter adott ki reggel egy nyögvenyelős közleményt, melyben az (is) áll, hogy  "Sokszor hallhattuk már a Colleen Bell egyetemi előadásán elmondott amerikai véleményeket, azok semmi újdonságot nem tartalmaztak"     - erre mit is lehet mondani? Mert Szijjártó Péter ezzel saját maga ismerte el, hogy semmi sem változott, minden maradt a régiben, a problémák megmaradtak, a kormány nem tett semmit ellenük. Van persze egy halovány próbálkozás, hogy az Európai Unióval vitatja meg a kormány ezeket a felvetéseket, "Sőt, korábban már meg is vitattuk, és le is zártuk őket." - szól az érvelés. Az Egyesült Államok ezek szerint nem úgy látja, hogy bármi is megoldódott volna Magyarországon. Kínos.

A tárcavezető ezúttal visszafogottabban válaszolt a bírálatokra, nem úgy, mint amikor a horvát vagy osztrák, esetleg a román vezetőket osztotta ki keresetlen szavakkal.

Az külön tetszik, hogy kiemeli Szijjártó közleménye, miszerint "Magyarország nem az Egyesült Államok, hanem az Európai Unió tagállama" - ezt azért megnyugtató tudni, nem ártana így is viselkedni.

A menekültkérdéssel kapcsolatos bírálatokra is sutára sikeredett a válasz. Olyan durcás kisfiúsra: "Tudjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok szeretne minél több bevándorlót látni Európában, nyilván ezért fogalmazták meg most a véleményüket(...)" .Nagyon úgy tűnik, hogy a nagyköveti ostorcsattogtatás meglepte a tárcát. A konkrétumokra semmitmondó válaszokat adni azért nem túl szerencsés. Nem egy profi külügyért mutat egy ilyen közlemény. Az írás amúgy csak a negatívumokra reflektál. Pedig az amerikaiak mindig figyelnek arra, hogy a bírálat mellett ott legyenek pozitív dolgok, eredmények is. Bell nagykövet is így tett.
        

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése