2015. november 20., péntek

Kény- és kegyúr? A házelnök (ismét) kitilt. Van baj. Nagy.

Az RTL Klubot ismét kitiltották az Országházból. Pedig semmi mást nem csináltak a kollégák, minthogy dolgoztak. Volna. Ha hagyják őket. Csütörtökön egy sajtóeseményre mentek volna be, amikor is közölték velük, hogy az nem nyilvános, nem mehetnek be. Kivezettették őket. Közben a kamera forgott. Megfenyegették őket, ha leadják, akkor kitiltják a TV munkatársait a magyar Országgyűlésből. Leadták. A házelnök erre kitiltotta az RTL munkatársait. Levélben arról tájékoztatta a csatornát, hogy amíg garanciát nem vállalnak arra, hogy több házszabálysértést nem követnek el a stábok, nem mehetnek vissza. Mit mertek művelni a kollégák? Kérdeztek. Azt is meg szerették volna tudni, hogy miért nem mehetnek be abba a terembe, ahol több kamera és fotós is van már. Az állami tévéé, meg a NATO-stábé. Meg volt egy harmadik is. A legnagyobb bűn, hogy a parlamenti folyosó olyan részén forgattak a kollégák, ahol, a házszabály szerint tilos. Ja, Ordnung muss sein  - rendnek kell lennie- harsoghatják a rendpártiak.

RTL Klub logók. Forrás: bbj.hu
Pedig sokkal fontosabb az, hogyan viszonyul a magyar politikai elit, a kormány és politikusai a magyar sajtóhoz. Mennyire segítik, lehetetlenítik el a munkáját. Van-e értelme a kitiltásnak? Maximum erőfitogtatás, hogy lám megtehetjük, meg is tesszük, de nagyon.  Netán tárgyalóasztalhoz ülés? Vagy legfeljebb egy figyelmeztetés? Nincs jó üzenete a kitiltásnak. Az erőt akarja demonstrálni, kegyet akar gyakorolni, látványosan megfenyíteni? Minek? Egy ilyen lépéssel csak rosszul jöhetnek ki az egészből. Lehet szabályszegéssel takarózni, de semmi elvetemültet nem tettek a kollégák. Dolgoztak. Vagyis próbáltak. A NATO - főtitkár nem minden nap van Budapesten. Emlékszem, igaz, annak már tizenéve, hogy amikor George Robertson volt a főtitkár, egy kihúzott kordon mögül kérdezhettünk. egy méterre volt tőlünk. Most biztonsági okokkal (is) magyarázták, miért csak az állami média mehetett be. Hát, ha az országházban nem tudják a biztonságot garantálni, az rég rossz. Ahogy az is, hogy a kormány sajtóstábja nem tudta normálisan kezelni a helyzetet.

A kormány és a kormánypártok szeretik megregulázni a nekik nem szimpatikus (értsd: a kormányt bírálni merő, vagy valós kérdéseket föltevő) szerkesztőségeket. Vagy megpróbálnak szájkosarat tenni rájuk.   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése