2016. február 5., péntek

Orbán megint terrorveszéllyel riogat - a németek nem értik a különutas politikát

A miniszterelnök ismét a menekültekkel besettenkedő terrorizmussal, terroristákkal riogatott. A reggeli rádióinterjúban úgy hangzott először, mintha konkrét, kész akcióról tudna, amelyet Magyarországon akar valaki elkövetni.  Nem először, és valószínűleg nem utoljára halhattunk tőle ilyen fenyegetést Az interjúban kicsit később persze kiderült: csak elméleti fenyegetettségről van szó, semmi konkrétum. De persze lehetne....

Ügyes húzás, meg kell hagyni. Lehet rajta rágódni: aki csak az életéért izgul, azok azon, akiknek netán még fontosak a szabadság- és polgárjogok, azok meg azon, hogy megint valamit csorbítani akarnak, persze úgy, hogy az is a hatalom céljait, megtartását szolgálják. Az országban továbbra is alig van menekült, a kerítésnek és a börtönnel fenyegető törvényeknek köszönhetően minden menekült messze elkerüli az országot. Amúgy sem maradnának itt, hanem tovább mennének nyugatra. Ott mégiscsak több a perspektíva, lehetőség, mint itt. Ennek ellenére a kormány továbbra is az ellenségképet, a veszélyérzetet igyekszik beletáplálni mindenki fejébe. Persze rögtön kiemelve: ők, a kormány, készek mindenkit megvédeni, ha kapnak felhatalmazást, persze. Majd az állam gondoskodik mindenkiről. Ja, hogy szabadságjogok, miegymás? Frappáns a válasz: igen, azok is fontosak, de az embereket meg kell védeni. Az rég rossz, ha csak úgy tudna bárkit is megvédeni az állam, ahogy azt a kormán szeretné.

A kormányzat hónapok óta kampányol a terrorveszéllyel. Csak a vége nehogy az legyen, mint a mesében a farkast kiáltó pásztorfiú esetében.

Aztán azt is sűrűn hallani, hogy Magyarország mennyire megtette a kötelességét, megvédte a határait, és ezt nem értékelik eléggé. Meghogy ez a menekültdolog amúgy is német probléma, hiszen Merkel kancellár "hívta meg" őket. Ami persze nem teljesen így van. Ha a berlini politika tavaly azt csinálta volna, mint a magyar kormány, nos, akkor lennénk igazán nagy bajban. Mert Németország is megtehette volna, hogy hátradől, lezárja a határait és azt mondja: oldjátok meg, ti vagytok a végeken. Mit csináltunk volna a térségben több mint egymillió emberrel? A német politikusok nem értik: hol marad a szolidaritás. És én sem. Az uniós pénz kell, az uniós előnyök kellenek, de a nehézségek megoldásához nem akar hozzájárulni a magyar kormány?

Norbert Röttgen, elnök, külügyi bizottság
A német Bundestag külügyi bizottságának elnöke ma arról beszélt magyar újságíróknak, hogy ez a különutas politika veszélyezteti az Európai Uniót, hogy az mennyire nem jó, ha néhányan másra mutogatnak: oldjátok meg, nem a mi bajunk. Norbert Röttgen azt is mondta: közös megoldás kell, amelyben minden tagállam részt vesz. Közös fellépést sürgetett. Azt mondta: Európa tud védelmet adni a menekülteknek, egy-egy tagállam, egyedül képtelen erre.  Röttgen, aki CDU-s. tehát konzervatív, a Fidesszel egy európai pártcsaládba tartozik, azt is kiemelte: a menekültválság nemzetközi probléma.  És, mint mondta, ha nem lesz közös megoldása a helyzetnek, akkor schengennek annyi. Hiszen ha mindenki egyedül próbál valamit tenni, az nem fog működni. "Ha egyes tagállamok nem európai problémának látják a menekültválságot, akkor kétsebességes lesz az EU" - fogalmazott a német politikus.

A kérdés persze az, hogyan tudna a magyar kormány az eddigiek után ebben résztvenni. A kabinetnek az is fontos, hogy ne tűnjön visszatáncolásnak a dolog. Pedig az ország érdeke is az lenne, hogy végre konstruktívan vegyen részt a válság megoldásában.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése