2014. augusztus 12., kedd

A közmédia nem a közé

Át kellene gondolni ezt a "közmédia" elnevezést. Szerintem sokkal pontosabb megfogalmazása az MTVA-nak az állami, pontosabban állampárti média. Hiszen a működése nagyon is a szocializmusban bevett működési gyakorlatot idézi. Hiszen mindent az állami apparátus megrendelésére, szája íze szerint készítenek - központilag. Igaz, közpénzből, a mi befizetett adónkból.

Viszont a köztájékoztatást legjobb esetben is gyatrán látják el. Ellenzéki reagálások a kormányzati intézkedésekre szinte nincsenek is. A kormányt, vagy a kormánypártot érintő kínosabb témák elő sem kerülnek (vagy csak napokkal később, mint a Schmitt Pál doktorija körüli botrány). Az ellenzéket cincáló anyagok viszont példásan alaposak, olykor már a szar-szappan-szalámi elve is érvényesül: mindent bele. Vagy ott van a nemkívánatosnak mondott személyek kitakarása, a miniszterelnöki beszédet kísérő füttykoncert lehalkítása. A kilógó lóláb, úgy látszik senkit sem zavar. A szakmaiatlanság meg már régóta nem.

Szóval a közmédiától az ember a hiteles és elfogulatlan tájékoztatást várná el. Ha csak az MTVA műsorait nézi, hallgatja, olvassa az ember, nem tudja meg valójában mi is történik az országban. Nem tudom mit érezhet egy állástalan devizahiteles, vagy egy közmunkás, vagy egy pedagógus a győzelmi jelentések hallatán.

De aztán nem csak a politikával van baj az állami csatornákon. Parázs vita volt nemrég, hogy Bajor Imre halálhíre nem került bele az állami tévé híradójába. A magyarázat erre az volt, hogy nem volt Kossuth - díja. Kínos egy érvelés. Bajort nagyon sokan ismerték és szerették, arról nem is beszélve, hogy egy MTV-s sorozat tette itthon, és a Kárpát-medencében is ismertté (mert, uyge, az állami médiának a magyar lakta területek is fontosak).

Forrás: listal.com




Aztán ma reggel olvasom, hogy az Oscar-díjas színész, Robin Williams halálhíre sem hír az állami tévében. Remélem a déli vagy az esti adásba azért bekerül.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése