2014. október 21., kedd

InterNYET?

Estére elszabadultak az indulatok a neten: a tervezett internetadó miatt. Egy giga után 150 forint. Nem sok szalonképes kommentet láttam. Elsőre még nem is hangzik akkora érvágásnak, ha arra gondolok: mobildíjcsomagomhoz havi 1GB adatmennyiség jár, és nem is mindig merítem le. De hát a mobilon nézett tartalmak mobilra vannak optimalizálva. És nem azon dolgozom, nem a mobilomon olvasom, nézem a híreket, csak ha útközben vagyok. És lehet, hogy a 150 forint nem annyira sok első ránézésre, de egy családban, ahol több telefon, mobilnet is van, kemény ezresekkel kellhet majd többet fizetni már akkor is, ha nem töltenek le filmeket, videókat, hanem csak informálódnak.

Az 1 giga végképp nem túl sok egy asztali gépen, laptopon. Most nem si arról akarok írni, hogy az itthon használt GPS-hez jó ha van net, vagyhogy mennyi minden internetalapon működik...hanem arról, hogy ennek milyen hatása lehet a sajtóra? Mert egyértelmű, hogy lesz, és nem túl jó! Újabb szájkosár, regula. Egy újabb valami, amivel megnehezítik az információhoz jutást.

Mert mindenki árérzékeny. Ha tudja az ember, hogy 2 giga után már plusz 300 forint, és három előfizetés után is kell fizetni havonta, nos akkor nagyon meggondolja, mire fog kattintani. Mire "pazarolja" el azt az egy gigát a világhálón. Mi lesz, lehet így az internetes portálokkal? Jó kis facebookos megosztások, híradók hírvideóinak megnézése, továbbküldése.... Hiába nem hatalmas összegről van szó, maga a tudat, hogy oda KELL figyelni, nehogy átcsússzunk egy újabb 150 forintos sávba, nem hat kellemesen, az ember inkább nem kockáztat, inkább nem kattint. Pedig mennyien hozzászoktunk ahhoz, hogy a nap bármely szakában információhoz, hírhez jutok, amelyet akár azonnal, meg is oszthatok másokkal.Az első internetelőfizetésnél még, ha jól emlékszem, olyan volt a díjszabás, hogy késő délután lehetett napi 1-2 órácskát használni, hoyg az embernek ne menjen rá a gatyája is.

Sokan nem is tévéznek már - a neten elérhető tartalmakat, videókat nézik. Nagyon úgy tűnik, hogy ez luxus lesz. Az információhoz szabadon az tud majd hozzájutni, akinek van pénze, aki megengedheti magának. A kormányfő által példaképnek tekintett Kínában az internetet cenzúrázzák. Nálunk megfizettetik majd.

Ami eddig normális volt, hogy az ember végigböngészi a dolgokat, nem lesz az. Rá merünk-e majd kattintani egy noltv videóra? Vagy visszanézzük-e majd az RTL híradót online? Vagy a Hír TV tudósítását? Vagy hallgatjuk-e majd a laptopon, on-line bármelyik rádiót is?

Azt hiszem, ezután a szomszédba kell mennünk olcsó netért. És majd nagy, közösségi netezéseket rendezünk. Ha valóban így, a megjelent tervek szerint vezetik be...



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése