2014. október 9., csütörtök

Néplélek - cigányozás élő adásban

Nagyon megdöbbentem, amikor ma reggel, indulás előtt azt olvastam, hogy az ATV műsorvezetője élő adásban, egy gázolásos baleset miatt "cigány néplélekről" beszélt azt LMP-s Osztolykán Ágnessel. Nem egyszer, nem kétszer csámcsogott ezen a szón, hanem többször is. Mert ha egyszer mond ilyet, talán azt is lehet mondani: a kényes téma miatt szerencsétlenül, rosszul fogalmazott (ami persze nem mentség). De itt következetesen "néplelkezett". Pedig nem kezdő műsorvezető - riporterről van szó, és nem is olyanról, aki a szélsőjobb eszméket propagálná. Az első kérdés bennem az volt: egy épeszű ember hogyan kérdezhet ilyet? A második pedig az: mi lett volna ha a köztévén mondott volna ilyet egy műsorvezető? Hörgött volna minden megmondóember, hogy micsoda rasszizmus. Most meg sunyítás van. Az nagyon riasztó lenne, ha a csatorna nem értené, nem érezné, miért volt vállalhatatlan a kérdés.

Aztán eszembe jutott a beszélgetés meghallgatása és több cikk elolvasása után az is, hogy jobb helyeken aki ilyet tesz, azt felállítják, bocsánatot kérnek, megkövetik a megsértetteket. A normálisabb helyeken maga a műsorvezető áll fel és kér bocsánatot. És a normális helyeken ilyen elő sem fordulna. Szó se róla, fontos kérdésről van szó, mert az, ami ott, a gázolásánál történt, egy súlyos és mély probléma előtörő tünete. Ahogy azt Osztolykán Ágnes is próbálta elmondani, megmagyarázni. Le a kalappal előtte, hogy a kérdés után nem borította föl az asztalt. Embereket így megsérteni, megalázni, ez méltatlan minden sajtóorgánumhoz.

Mintha a műsorvezetőt arról kérdezte volna egy külföldi kolléga: magyarázza már meg: miért lopnak annyit a magyarok?

Igen, kényes, érzékeny témáról van szó. Meg kellene tanulnunk erről beszélni. De úgy, hogy közben ne alázzuk meg a másikat. Előítélet van mind a két oldalon, mindenkinek van tennivalója, hogy a helyzet jobb legyen. A cserdi polgármester, Bogdán László tud erről beszélni. Nem kímél senkit sem, amikor a véleményét mondja. De ő is meghallgatja az ellenvéleményeket, mégha azok sarkosak is. Cserdiben a polgármester úgy épített közösséget, hogy a sokaknak egyszerű, alapvetőnek tűnő dolgokat is megtanította, elmagyarázta, azoknak, akik kevésbé szerencsés környezetben nőttek föl, és  nem tudták azokat. Ez a párbeszéd hiányzik.

Meg az, hogy valaki ezért az otrombaságért bocsánatot kérjen. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése