2015. február 17., kedd

ARD tv - nyet! Putyin - látogatás és a sajtó

Értetlenül állnak a külföldi (és persze belföldi) kollégák is a Putyin - vizit sajtószervezése előtt. Ahogy nemrég megírtam, az akkreditáció kezdete sem volt teljesen egyértelmű. Külföldi kollégáim is tanácstalanul érdeklődtek a HIPA-nál (Magyarországon dolgozó tudósítók szerveete): ki mit tud a dologról. Aztán ígéretes folytatás jött, hiszen érkeztek az e-mailek, hogy hamarosan, nemsokára, csak kis türelmet még. Ezúttal válasz is jött, hog megkapták az akkreditációs kérelmet.

A hidegzuhany hétfőn késődélután ért: jött a telefon, hogy a kolléganőm és az én akkreditációs kérelmem közül csak az egyiket fogadták el, hely- és biztonsági megfontolások miatt. Mindezt pár órával az esemény előtt. Kolléganőm elhűlve nézett rám, hogy ugye most viccelek? Hiszen a bécsi regionális központból csak ezért utazott ide. Mondtam, hogy nem, nem vicc. Az ilyen diplomáciai eseményeknél mindig így van: a tudósító az ARD helyi emberével megy a rendezvényre.

Aztán reggel beszéltem a német közszolgálati tévés kollégákkal -ők hívtak föl azzal, hogy az akkreditációs kérelmüket visszautasították. Az ARD televízió nem mehet be a Putyin - Orbán sajtájra. A belgrádi Putyin - látogatáson ott lehettek, a tavalyi bécsin is gond nélkül dolgozhattak. És nem, ők sem értik miért nem. És gondolom vannak még más társaságok is így.

A parlamentből kiszorultak az igazságügyi minisztériumban kialakított sajtóteremben követhetik az országházi eseményeket. Sovány vigasz. Nem ugyanaz ott lenni a teremben, átérezni a hangulatot, mint egy dróton jövő képet nézni.

A HIPA- tagok is folyamatosan e-mailben érdeklődnek egymástól: kinek milyen információja van, hogy és hova kell/lehet menni? Miért nem mehetnek be a parlamentbe, és egyáltalán: mi a napirend, a program? Persze, lehet mindenfélére hivatkozni, hogy miért nincs információ, hogy még vannak változások, meg biztonsági intézkedések....De az nagyon nem elfogadható, hogy minden az utolsó percben derül ki. Amikor George Bush amerikai elnök Budapesten volt, a legfontosabb dolgokat időben lehetett tudni, a sajtó, a stábok föl tudtak készülni a tudósításra.

Hogy Putyin budapesti látogatása világesemény, semmi kétség. A vasárnapi tűzszünet (?) után nem is kérdés, hogy mindenki kíváncsi az orosz elnökre. Putyint az utóbbi időben nem fogadta egyetlen uniós állam- vagy kormányfő sem. Fura dolog helyhiányra hivatkozni egy akkora épületben, mint a parlament - ráadásul minden bejárata alkalmas a biztonsági átvizsgálásra. Afelől sincs kétségem, hogy sajtónyilatkozat lesz a sajtótájékoztatónak meghirdetett esemény. Maximum két, előre leegyeztetett "kérdés" ha helyet kap, a látszat kedvéért. Gorbacsov is járt nálunk, akkor is hatalmas újságírótömeget kellett kiszolgálni, meg lehetett oldani.

A kollégák dühösek. És ezt meg is fogják írni, meg is fogják mutatni.  



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése