2014. február 5., szerda

Nagyonbizi! A választásokig nincs Orbán interjú a német közmédiának

A politikusok elfoglalt emberek. Egy miniszterelnök még inkább az. Főleg így, választások előtt. Jóllehet, hivatalosan még nem indult el a kampány, nincs kampányidőszak. Hivatalosan, persze. Az ARD, vagyis a német közszolgálati médium, rádió és tévé, közösen szeretett volna még a parlamenti választások előtt  interjút készíteni a magyar kormányfővel. A dolgok rendje és módja szerint bejelentkeztem az illetékeseknél telefonon, majd e-mailt küldtem. Gyors válaszra nem számítottam, de két nap után jött is a mail: "Miniszterelnök úr áprilisig, sűrű programjára tekintettel biztosan nem fog tudni interjút adni az ARD-nek." Vagyis az elkövetkező két (2!) hónapban nem tud ránk időt szakítani. Sajnálatos ugyan, de persze túl fogjuk élni.

Orbán Viktor kezel. Forrás: MTI fotó - Kovács Attila
Ugyanakkor nekem nagyon elgondolkodtató, hogy a magyar kormányfő, vagy annak csapata, két hónap alatt egyszer sem tud egy olyan időpontot mondani (akár egy vidéki kampányesemény szünetét, akár hajnali, késő esti vagy reptéri tranzitos javaslattal előállni), amikor 20 percet ránk tud szánni. Igaz, abban a 20 percben is lehet olyan kérdéseket feltenni, olyan témákat feszegetni, amelyek kényelmetlenek, amelyekről idehaza nem szoktak beszélni, vagy a kormánypárti lakájmédiának eszébe sem jut feltenni azokat. Vagy ha eszébe is jut valakinek, tisztában van vele, hogy nem teheti fel. A kormányzati kommunikáció ismét azt a taktikát választotta, hogy inkább nem beszélnek, mert amit nem mondanak ki, az nincs is, nem lehet kellemetlenkedni miatta.

A külföldi sajtót a mostani kormányzat szereti ekézni, ahogyan arról ITT már írtam. Az ARD-t is többször vádolták azzal, hogy egyoldalú. Ami alatt azt kell érteni, hogy nem a kormánypropagandát böfögi vissza. De kérdem én, ha elzárkózik a kormány, nem akar interjút adni, nem akar kérdésekre válaszolni, akkor mi sem tudjuk bemutatni azt, amiről ők nem beszélnek. Kicsit több, mint egy éve vagyok a rádiónál. Elődöm is próbálkozott Orbán - interjúval...hiába. 

Pedig egy fontos, befolyásos európai állam- amely nem mellesleg Magyarország egyik legfontosabb gazdasági partnere -  rádiójában és tévéjében szerepelni (nem elfelejtendő, hogy a német közmédiának van is nézettsége, hallgatósága, mivel hitelesnek tekintik, nem szócsőnek) jó lehetőség. Mert az ott elhangzottakat itthon is idézni fogják. De ezt fel kéne ismerni. És nem azzal foglalkozni, hogy, ja, azok a csúnyák rosszat mondtak rólunk, akkor most nem beszélünk velük. 

A levél végén, megnyugtatásként azért odaírták, hogy rajta vagyunk a listájukon, és amint lesz alkalmas időpont, szólnak. Alig várjuk!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése