2015. január 30., péntek

Orbán IGAZI kérdést kapott - Hevesi fejcsóvált, majd különös sajtóközleményt adott ki

Szinte sajtótörténeti esemény volt ma a parlamentben. Pontosabban a folyosóján. A BBC stábja közel került Orbán Viktor kormányfőhöz, és hiába volt jelen Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóiroda vezetője, hiába hümmögött, "majdmáskor"-ozott, fejcsóvált, a brit közmédia csak föltette a kérdését. (Jó, persze ketten voltak....) És a kormányfő válaszolt is rá, angolul, ahogy az ebből a tudósításból, videóból kiderül. Havasi Bertalan csak ezután tudta a kormányfőt a mikrofonnal vadászó tudósítók elől egy laza "tenkjúval" elterelni. Ilyenre, hogy a miniszterelnök csak úgy megáll, ráadásul egy külföldi médiumnak, jó régen nem volt példa. Egy normális országban nem is megy az ilyen eseményszámba, hogy egy politikusnak a folyosón szegeznek neki egy kérdést. Ebben az esetben rém udvariasan. A sajtóiroda vezetője szerint ezzel a brit kollégák megzavarták a parlamenti ünnepséget.

Merthogy ezt írta az eseményről kiadott, sajátos hangvételű közleményében Havasi Bertalan. Álljon itt az írás mindenki okulására:

"Bocs’, hogy a magyar Országházban magyarul szóltam az ünnepség menetét megzavaró újságírónak.
Remélem e kis incidens nem akadályozta meg a BBC-t abban, hogy tartalmas anyagot készítsen a magyar diákolimpikonok sikereiről.
Havasi Bertalan,
a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője"

Itthon nagyon elszoktak attól, hogy a sajtó arról tudósít, ami szerinte, és nem az adott kormánynak, tárcának, szervezetnek fontos. A témát nem a miniszterek, kormányfők határozzák meg, hanem a szerkesztőségek. Itthon azt is zokon veszik a sajtótájékoztatókon, ha valaki nem a meghirdetett témában kérdez. Olykor méltatlankodnak is emiatt. Ezt pedig a külföldi kollégák nem értik, mert máshol teljesen normális, hogyha kérdezni lehet, akkor bármit meg lehet kérdezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése