2015. augusztus 29., szombat

Az arrogancia netovábbja - Brüsszel a hibás? A magyar törvényeket a magyar kormány hozza

A magyar kormánypártok, akik úton - útfélen a kereszténység fontosságát hangsúlyozzák, nem kevesebbet állítanak, minthogy az ausztriai tragédiáért, amelyben menekültek fulladtak meg egy kamionba zárva, Brüsszel a felelős. Az EU-t hibáztatják a helyzetért. Ennél arrogánsabb hozzáállást nehéz elképzelni.
Az áldozatok emlékére gyújtottak mécseseket a Keletinél.
 Először is: Brüsszelről, mint valami távoli dologról beszélni, amihez semmi közünk, nagy hülyeség. Hiszen az EU-ban a tagállamok közösen hoznak döntéseket. Persze azt mindenki érzi, látja, hogy a papíron lévő egyenlőség azért a gyakorlatban az adott ország gazdasági, politikai erőfölényétől nagyban függ. De akkor sem egyetlen valaki mondja meg, mit kell tenni. És a tárgyalóasztalnál a magyar kormány képviselői is ott ülnek. Nem itthon kéne gyerekes nyilatkozatokat tenni, meg Brüsszelre mutogatni, hanem az EU-s intézményekben konstruktívan dolgozni. Ott kell verni a tamtamot, nem pedig itthon, a választóknak szóló üres üzeneteket harsogni.

Rendőrségi buszra váró menekültek Röszkén

A másik dolog: nem Brüsszel hozta meg azokat a szigorításokat, amelyek augusztus 1-én léptek hatályba. Azt a magyar kormánypártok, a kereszténységet oly gyakran hangsúlyozó politikai erők találták ki. Nos, ezek a fenemód keresztényi politikusok olyan jogszabályokat hoztak, amellyel ellehetetlenítik a menekültek helyzetét nálunk. A menekültek, akik Nyugatra tartanak inkább vállalják a kockázatot, mint láttuk, a halálos kockázatot csakazért, nehogy a magyar jogrendszer béklyóiba kerüljenek. A Magyar Helsinki Bizottság már a hónap elején erre figyelmeztetett: a menekülő emberek méginkább az illegális lehetőségeket fogják keresni.

Menekült kisgyerek a tűzforró buszon, Röszkénél
Eleve nem viccből keltek útra. Ha lenne más, legális módjuk az EU-ba jönni, megtennék. De nincs. Így marad nekik a veszélyes, embert próbáló út. A magyar kormán miatt, és nem az EU meg Brüsszel miatt, az embercsempészek dőzsölhetnek. Ők biztos jobban teljesítenek.     

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése