2015. augusztus 8., szombat

Drót - diznilend és új törvények a győzelmi jelentésekhez

Gőzerővel épül a kerítés a szerb-magyar határon. Meglepetésemre a munka helyszínére könnyen ki lehet jutni, nem kell hosszas procedúra, levelezgetés az amúgy nem mindig túl rugalmas szervekkel, külön forgatási engedélyt sem kell kérni. A helyszíneken a kinn őrködő rendőrök kísérgetik az újságírókat, ha a fotós, operatőr, netán a munka hevében útban lenne, finoman figyelmeztetik erre.

NATO - drót Ásotthalomnál
Csodálkoztam is, hogy ennyire egyszerű képben beszámolni az eseményekről. De a magyarázat egyszerű: vigyék csak hírét a médiumok, hogy itt, a határon micsoda kerítés épül. Persze az index rögtön le is tesztelte, és seperc alatt át is jutott a kolléga a kerítésen. Szóval inkább színház az egész. Drótvágóval is átjutottak rajta a menekültek. Egyedül az ott élő vadállománynak lesznek majd nehéz - mondhatnám véres - napjai. A román - magyar - szerb hármashatárnál véget érő kerítésen is lehet csodálkozni, de csak első pillanatban meglepő, hogy két lépéssel ki lehet kerülni Van benne ráció. A kormány ugyanis minden lépésével arra játszik, hogy bárhol lehetnek a menekültek, csak nálunk nem. Menjenek ahova akarnak, csak ne Magyarországon keresztül.

Augusztus elsejétől megváltoztak idehaza a törvények, amelyek sokkal inkább riasztóak, mint a látványkerítés délen. Például Szerbiát biztonságos országnak minősítette a kormány, ahova vissza lehet küldeni a menekülteket. Ha valaki mondjuk Kübekházánál román területre érve lép be Magyarországra, az se baj: vissza lehet zsuppolni Romániába a szerencsétlent. Az új szabályok szinte lehetetlenné teszik azt, hogy a háború elől menekülők valóban oltalmat kaphassanak nálunk. Ha ennek hamar híre megy, akkor mindenki igyekszik majd elkerülni Magyarországot. És máris elérte a kormány a célját. Csak ide ne jöjjön senki.

És hamarosan elterjed, hogy igen, nálunk embertelenek a szabályok, és még kerítés is van, és jobb elkerülni ezt a helyet... és akkor jönnek majd a győzelmi jelentések, hogy a kormány áldozatos munkájának köszönhetően hány százalékkal esett vissza a menekültek száma, hogy megvédték Magyarországot az ideözönlő menekültektől, hogy a kabinet mennyire sikeresen kezelte a kialakult helyzetet. Fogadok, lesz óriásplakát, tv- és rádióreklám is. A népszerűségen biztos lök majd egy nagyot, csak eleget kell harsogni. Az alapozás mindehhez már megvolt: a nemzeti konzultációval sikeresen riogatott a kormány a magyarok munkáját elorozó, tulajdonképpen terrorista bevándorlókkal. Förtelmes bűntett lett, ha valaki a zöldhatáron át érkezik. (Milyen jó is az az EU-ban, a schengeni övezetben, hogy mi bárhol átgrasszálhatunk az osztrákokhoz, szlovákokhoz, szlovénekhez. Mekkora hiszti volt, amikor a burgenlandiak lezárták az utakat, hogy kocsival ne lehessen átmenni....De ez más tészta). Megnőtt az idegengyűlölet idehaza, volt akit azért támadtak meg, mert migránsnak nézték. Szegeden börtönőrök támadtak. Az állam alkalmazottai. A menekültek elriasztása működni fog.  És akkor majd jön a csinnadrattás kormánypropaganda a sikerekről.

De hol maradnak a kurzusnak szavakban oly fontos keresztényi értékek, felebarátaink megsegítése, a nélkülözők fölkarolása, miegymás? Mert azt ne felejtsük el: nem hobbiból hagyták el hazájukat, barátaikat, családjukat az emberek.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése