2013. június 29., szombat

Press Card, a jó barát

Arról itt írtam, hogy egy újságíró igazolvány milyen galibát okozhat. Szerencsére ilyesmi már nem nagyon fordul elő, vagy a világnak ezen a részén már nem. Ha meg igen, akkor az hír! Szóval az újságíró igazolvány, vagyis a Press Card. Nem véletlen írtam a címben, hogy a jó barát. Mert nagyon sokszor segít, és persze nem csak a munkában. Érdemes betagosodni, kiváltani....bár manapság a legtöbb helyen eleve fényképesek a belépőkártyák, és ha rábiggyesztik azt, hogy PRESS, máris nyert ügyünk van.

Mert vannak olyan események, ahova csak újságíró igazolvánnyal engednek be. Igaz, ez a ritkább eset. Amikor Bush elnök Budapesten volt, nem csak a személyimet nézték meg és ellenőrizték alaposan, hanem azt is, hogy a leadott újságíró igazolvány száma egyezik-e azzal, ami nálam van. Arra is volt példa, hogy technikus kolléga nem jöhetett be, mert semmilyen újságírópapírja nem volt. De forgatásnál is többször jól jött: a stábot volt, hogy oda is beengedték, ahova normális esetben nem. Rádiósként pedig sokszor volt segítségemre, hiszen egy tv-s stábnál egyértelmű, hogy mit csinálnak, de ha az ember írott sajtótól van, vagy, ugye, rádiótól, akkor kevésbé látványos eszközökkel megy eseményre (bár a régi, hatalmas magnók azért...).

De hasznos a Press Card másra is.  Múzeumokba féláron vagy ingyen is be lehet velük menni. Ez főleg a magyar zsebnek fájóan drága nyugati városokban jön jól. Persze nem mindenhol működik a dolog. Belgiumban, Németországban és Ausztriában föl vannak készülve, a pénztáraknál gyakran regisztrálni kell, de van, hogy mindenféle papírmunka nélkül ingyen beengednek. Berlinben még a Madame Tussaud-ban sem kellett jegyet venni, a Körperwelten kiállításon pedig egy szép nagy sajtóanyaggal megpakolt zacskót is a kezembe nyomtak (lett is belőle cikk az on-line-ra). Horvátországban felemás a helyzet: volt, ahol engedményes jegyet adtak, de az egyházi fenntartású helyeken nem volt kedvezmény. Nagy - Britanniában sok múzeum ingyenes (National Gallery, British Museum). De pl. a Tower nem az. Ha jól emlékszem, csak előzetes egyeztetéssel adnak valami kedvezményt. Hiába volt akkor brit diákigazolványom, nem sokat ért: a belépő 11 font volt, diákoknak 10.50 :) .

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése