2013. július 31., szerda

Bekapcsolt mikrofon: Orbán nem szereti a "nem jó" kérdéseket

Mikrofonok közelében nem árt az óvatosság. Sosem lehet tudni, be vannak-e kapcsolva, rögzíti-e valami az elhangzottakat. A bekapcsolva felejtett mikrofonok már többször okoztak kellemetlenségeket, vagy az, ha valaki elfeledkezett arról, mi van az orra előtt. Károly herceg is így járt tavaly egy sífotózáson, vagy Obama és Sarkozy, akik Netanjahuról mondtak vaskos véleményt. Vagy Orbán Viktor pocakos tábornokozott október 6-án tavaly. És most is egy, a kormányfő közeli mikrofon maradt bekapcsolva. Valahogy erre a mostani kis megjegyzésre még senki nem csapott le.

A minap Orbán tusványosi nyári egyetemen elhangzott előadásával kellett dolgoznom. A közmédia videotárában találtam meg az anyagot. A meglepetés az elején ért. A műsorvezető felkonferálta az eseményt, hogy akkor most élőben kapcsolják a miniszterelnök beszédét. Snitt, képek a bálványosi helyszínről, pódiumon ülőkről. Alatta halk beszélgetés hallatszott.
Orbán Viktor előad - MTI fotó - Beliczay László
Alig néhány tíz másodperc, mielőtt elkezdődött volna. Csak alaposan felhangosítva sikerült megértenem, mi is hangzott el. Orbán Viktor először azt tudakolta,hogy a "lányok fognak segíteni?", majd azt mondta: "ha úgy alakul, hogy a kérdések nem jók....akkor maguk is kérdezzenek." Közben kedélyesen heherészett, valaki azt is közbeszúrta, hogy akkor ki kell egészíteni a kérdéseket. Semmit a véletlenre - jutott eszembe mindjárt. De furcsa is volt ez a nagy elővigyázatosság. hiszen nem is "ellenséges területen" volt, ahol kényes kérdésektől kellett volna tartania. Az már csak magánvélemény, hogy milyen dolog az egy közszereplőtől, hogy azt kérje: ha "nem megfelelően" kérdeznek tőle, akkor vegye már át valaki a kérdésfeltevő szerepét, és "jó" kérdéseket tegyen fel. Itt hallható, látható az előadás, és az elején a "nem jó kérdéses" rész is.

Ennyi volt az intermezzo, sajnos a beszéd végeztével véget is ért a közvetítés, így nem tudtam meg, hogy milyen kérdéseket tettek föl a nézők, vagy hogy a pódiumon ülőknek Orbán segítségére kellett-e sietniük....

Bár a szervezők jó, ha szólnak: figyelem, bekapcsoljuk a mikrofont, tessék viselkedni, a legjobb az, hogy mikrofon közelében semmi olyat nem mond az ember, amit a nyilvánosság jobb ha nem hall.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése